Είναι ασφαλής η υγραεριοκίνηση;

Πόσο ασφαλής είναι η υγραεριοκίνηση;

ασφαλεια υγραεριοΗ υγραεριοκίνηση θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής για τα αυτοκίνητα.

Τόσο από πειράματα, όσο και από έρευνες και στατιστικές που έχουν καταγράψει μεγάλους αριθμούς ατυχημάτων, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από ανάφλεξη, διαρροή ή έκρηξη της δεξαμενής του υγραερίου σε αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση.

Γιατί είναι ασφαλής η υγραεριοκίνηση;

Τα συστήματα ασφάλειας για υγραεριοκίνηση θεωρούνται περισσότερο από επαρκή.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι:

40% των δεξαμενών βενζίνης μπορεί να ανατιναχθούν σε σφοδρή σύγκρουση

μόνο 8% των δεξαμενών υγραερίου παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο
 • Σε περίπτωση ατυχήματος, η δεξαμενή υγραερίου απομονώνεται από το σύστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διαρροής και ανάφλεξης.
 • Σε περίπτωση που πιάσει φωτιά στο αυτοκίνητο μετά την πρόσκρουση, η βαλβίδα εκτόνωσης που υπάρχει στο όχημα απελευθερώνει υγραέριο στην ατμόσφαιρα σε μικρές ποσότητες. έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση μέσα στη δεξαμενή. Με τον τρόπο αυτό το υγραέριο φλέγεται στην ατμόσφαιρα, αλλά η φωτιά δεν φτάνει στη δεξαμενή, οπότε δεν υπάρχει έκρηξη της φιάλης του υγραερίου μέσα στο αυτοκίνητο, που θα είχε τραγικά αποτελέσματα για οδηγό, συνεπιβάτες και το ίδιο το αυτοκίνητο.
 • Οι δεξαμενές διαθέτουν ειδικά προστατευτικά γύρω από την επιφάνεια τους, έτσι ώστε να μην παραμορφωθούν και συμπιεστεί το υγραέριο, ακόμα και όταν η πρόσκρουση είναι σφοδρή.
 • Επιπλέον, έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα ακόμα και για το σωλήνα ανεφοδιασμού, ώστε να διαθέτει ένα σύστημα απόσπασης. Αν αυτό το σύστημα καταστραφεί ή σπάσει,  η τροφοδοσία του LPG διακόπτεται αμέσως, οπότε δεν υπάρχει διαρροή υγραερίου. Αν υπάρξει διαρροή, η βαλβίδα ροής του υγραερίου θα διακόψει αυτόματα την τροφοδοσία.
 • Κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου με υγραέριο σε ένα πρατήριο υγραεριοκίνησης, ο χειριστής της μάνικας πρέπει να πιέζει τη λαβή ανεφοδιασμού διαρκώς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μείνει χωρίς επιτήρηση το σύστημα και το όχημα. Αλλά ακόμα και αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα όσο διαρκεί ο ανεφοδιασμός, οι βαλβίδες είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν αυτόματα. Επιπλέον, σε περίπτωση μικρής διαρροής μια βρεγμένη πετσέτα μπορεί να σταματήσει τη διαφυγή του υγραερίου. Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, η μεγάλη διαρροή διακόπτεται άμεσα από τη βαλβίδα πλεονάζουσας ροής.

[/unordered_list]

Ασφαλής μετατροπή αυτοκινήτου για υγραεριοκίνηση

Η μετατροπή του οχήματος για υγραεριοκίνηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το νόμο, έτσι ώστε όχι μόνο να είναι νόμιμη, αλλά και ασφαλής. Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο:

 • Η δεξαμενή υγραερίου τοποθετείται κάτω από το σασί του αυτοκινήτου και είναι καλυμμένη με λαμαρίνα η οποία έχει τουλάχιστον 3 χιλ πάχος. Το κάτω μέρος της πρέπει να απέχει περίπου 40 εκ από το έδαφος.
 • Ο χώρος στον οποίο τοποθετείται η δεξαμενή δεν πρέπει να έχει άλλα εύφλεκτα εξαρτήματα και υλικά. Η δεξαμενή δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο του πορτμπαγκάζ, αν αυτός επικοινωνεί άμεσα με την καμπίνα των επιβατών.
 • Η δεξαμενή πρέπει να διαθέτει ευδιάκριτο δείκτης στάθμης, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή.
 • Όταν τοποθετείται η δεξαμενή υγραερίου LPG, ο υπεύθυνος της εγκατάστασης πρέπει να ελέγξει την ασφάλεια όλων των υλικών και εξαρτημάτων για την ασφάλεια τους. Πρέπει να ελέγξει σχολαστικά ότι οι σωλήνες και οι συνδέσεις είναι ασφαλείς, στεγανοποιημένοι και σε άριστη κατάσταση.
 • Η βαλβίδα που διακόπτει την παροχή υγραερίου θα πρέπει να τοποθετηθεί σε προσιτό σημείο, ενώ η καλή λειτουργία της θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κάθε περίπτωση.
 • Οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι αυστηρά οι κατάλληλοι για τα εξαρτήματα με τα οποία θα συνδεθούν. Επιπλέον θα πρέπει να αποφευχθεί η τοποθέτηση τους σε σημεία που είναι κοντά σε πολύ θερμά σημεία του κινητήρα. Επίσης, δεν επιτρέπεται να διέρχονται μέσα από την καμπίνα των επιβατών σε καμία περίπτωση.
 • Οι σωληνώσεις πρέπει να είναι καλά στερεωμένες, αλλά και να έχουν αρκετό μήκος, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούν κραδασμούς και να μην καταπονούνται οι συνδέσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Εκρηξη και φωτιά σε αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση

Comments are closed.
υγραεριοκινηση οικονομια ασφαλεια καθαρο περιβαλλον

Ανεξάρτητη ιστοσελίδα με δωρεάν πληροφοριακό υλικό για την υγραεριοκίνηση. Οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα αυτή δεν προσφέρονται με εγγύηση για την ακρίβεια ή την ορθότητα τους και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές ενός ειδικού για την εφαρμογή του υγραερίου κίνησης στα αυτοκίνητα.