Τιµή υγραερίου κίνησης LPG

Τον Δεκέμβριο του 2011 η τιμή του υγραερίου κίνησης κυμαινόταν κοντά στο 0,85€ ανά λίτρο.

Ωστόσο, σήμερα η τιμή του υγραερίου κίνησης κυμαίνεται από 0,90€ μέχρι 1,05€, προκαλώντας τις αντιδράσεις όσων αποφάσισαν την μετατροπή των αυτοκινήτων τους σε υγραεριοκίνηση για λογους οικονομίας.

Η τιµή του υγραερίου LPG και της βενζίνης σχετίζονται με την τιµή του πετρελαίου διεθνώς, δεδομένου ότι και τα δύο παράγονται από αυτό. Ωστόσο υπάρχει σημαντική διαφορά (περίπου 40% φθηνότερο) στην τιμή του υγραερίου απο την τιμή της βενζίνης, που κάνει την υγραεριοκίνηση πολύ συμφέρουσα για την τσέπη του οδηγού.

Ακόμα και με την ελαφρά αυξημένη κατανάλωση υγραερίου, που αναφέρεται από πολλούς (+10% – 15%), η οικονομία από τη χαμηλή τιμή του υγραέριου είναι σημαντική σε βάθος χρόνου.

Χαμηλότερη τιμή υγραερίου λόγω χαμηλότερης φορολογίας

καντε οικονομια με υγραεριο στο αυτοκινητοΔεδομένου ότι το υγραέριο μολύνει λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με το ντήζελ ή τη βενζίνη, η χρήση του σαν καύσιμο στα αυτοκίνητα ενθαρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για αυτό το λόγο η Ε.Ε. αποφάσισε να εισάγει μια οδηγία (96/2003), σύμφωνα με την οποία σε καμία περίπτωση η φορολογία του υγραερίου δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 25%, ενώ στην βενζίνη είναι 100%.

Υπολογίζεται ότι η τιμή του υγραερίου θα παραμείνει στο 40-45% της τιμής της βενζίνης μέχρι το 2018.

Φυσικά σε αυτό θα παίξει ρόλο η εκάστοτε φορολογική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών πετρελαιοειδών και η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα πρατήρια καυσίμων με υγράεριο.

Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε σήμερα για την τιμή του υγραερίου κίνησης, η απόσβεση της μετατροπής του αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνηση μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Εξάλλου σκεφτείτε ότι κάθε γέμισμα με βενζίνη κόστους 50€, θα σας στοίχιζε περίπου 25€ αν χρησιμοποιούσατε υγραέριο!

Διαβάστε περισσότερα: Η τιμή του υγραερίου στις χώρες της Ευρώπης

Comments are closed.
υγραεριοκινηση οικονομια ασφαλεια καθαρο περιβαλλον

Ανεξάρτητη ιστοσελίδα με δωρεάν πληροφοριακό υλικό για την υγραεριοκίνηση. Οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα αυτή δεν προσφέρονται με εγγύηση για την ακρίβεια ή την ορθότητα τους και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές ενός ειδικού για την εφαρμογή του υγραερίου κίνησης στα αυτοκίνητα.