Υγραεριοκίνηση και περιβάλλον

Η υγραεριοκίνηση για καθαρότερο περιβάλλον είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης υγραερίου στα αυτοκίνητα.

Σήμερα υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη και για καθαρότερο περιβάλλον, επομένως η κυκλοφορία καθαρών αυτοκινήτων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η κίνηση με εναλλακτικά και καθαρά καύσιμα δίνει μια απάντηση στο πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η υγραεριοκίνηση είναι μια σύγχρονη λύση που δεν εξαρτάται από πηγές που πρόκειται να εκλείψουν άμεσα. Τα αποτελέσματα χρήσης υγραερίου στα αυτοκίνητα δείχνουν πολύ θεαματικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά την κάλυψη αποστάσεων όσο και στην επιμήκυνση της ζωής του κινητήρα λόγω καθαρότερου καυσίμου.

 Υγραεριοκίνηση και εκπομπές ρύπων

Σε συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ οχημάτων που χρησιμοποιούν βενζίνη και εκείνων που χρησιμοποιούν υγραέριο αποδείχτηκε ότι η χρήση του εναλλακτικού καυσίμου LPG ικανοποιεί τα πολύ αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων, όπως αυτές ορίζονται από τις πρόσφατες συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς να υστερί σε επιδόσεις.

Η υγραεριοκίνηση έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος:

  • Το υγραέριο αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται με ένα σύστημα που δεν επιτρέπει την εξάτμιση του και την απώλεια προς το περιβάλλον.
  • Αντίθετα, στην περίπτωση  των βενζινοκίνητων κινητήρων, υπάρχει εκπομπή υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα, από την εξάτμιση της βενζίνης μέσα στο ρεζερβουάρ. Όταν  η θερμοκρασία αυξάνει μέσα στη δεξαμενή, ο ζεστός αέρας διαστέλλεται και εκτοπίζει τους ατμούς της βενζίνης που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Υπολογίζεται ότι το 30% της ρύπανσης από τα οχήματα που κυκλοφορούν οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την εκπομπή ατμών από τη βενζίνη που εξαερούται. Η εκπομπή των ρύπων είναι ακόμα μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι λοιπόν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ρυπαίνουν το περιβάλλον, ακόμα και όταν είναι παρκαρισμένα.

Για όσους αρέσκονται σε αριθμούς, ένας κινητήρας που χρησιμοποιεί υγραέριο LPG εκπέμπει κατά μέσο όρο:

  • 10-15% μικρότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα
  • 80% λιγότερα οξείδια αζώτου
  • περίπου 95% μικρότερη ποσότητα σωματιδίων σε σχέση με τους βενζινοκίνητους κινητήρες

Αυτό σημαίνει ότι η υγραεριοκίνηση προσφέρει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη μείωση των ρύπων, επομένως θεωρείται ιδανικός εναλλακτικός τρόπος κίνησης για τα αστικά κέντρα.

Οφέλη για το περιβάλλον από το υγραέριο στα αυτοκίνητα

Το υγραέριο καίγεται πλήρως στον κινητήρα. Αντίθετα, η βενζίνη παράγει πολύ περισσότερες εκπομπές ρύπων κατά την προθέρμανση της μηχανής, ακόμα και όταν υπάρχει καταλύτης.

Επιπλέον, η χρήση του υγραερίου δεν προκαλεί μόλυνση των υδάτων ή της ξηράς σε περίπτωση διαρροής, όπως συμβαίνει με τη διαρροή και έκχυση βενζίνης στο περιβάλλον.

υγραεριοκινηση για καθαρο περιβαλλονΗ υγραεριοκίνηση βασίζεται στη χρήση ενός καθαρού καυσίμου, που είναι επίσης εύκολο στην αποθήκευση και τη μεταφορά του.  Με αυτά τα χαρακτηριστικά το υγραέριο LPG μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγκαιότητα για καθαρό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το υγραέριο χαρακτηρίζεται ως πράσινο καύσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ μεγάλο μέλλον στη χρήση του.

Comments are closed.
υγραεριοκινηση οικονομια ασφαλεια καθαρο περιβαλλον

Ανεξάρτητη ιστοσελίδα με δωρεάν πληροφοριακό υλικό για την υγραεριοκίνηση. Οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα αυτή δεν προσφέρονται με εγγύηση για την ακρίβεια ή την ορθότητα τους και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές ενός ειδικού για την εφαρμογή του υγραερίου κίνησης στα αυτοκίνητα.